top of page

Helpende gedachten - PICA

Van Uitgeverij Pica (http://www.uitgeverijpica.nl/) ontving ik dit leuke setje kaarten 'Helpende gedachten' (auteur: Alinda de Vreede). In dit compacte doosje zitten 52 kaartjes

gedachten. In deze blog vertel ik jullie iets meer over deze kaartjes en hoe je ze bijvoorbeeld in kunt zetten in de klas of tijdens het geven van thuisonderwijs!
Inhoud

In dit doosje vind je 52 verschillende kaartjes. Op ieder kaartje staat een positieve gedachte geschreven. De kaartjes zijn onderverdeeld in 4 categorieën met bijbehorende kleuren:


- accepteren/aanvaarden

- (zelf)vertrouwen

- actie/motivatie

- presteren


Het fijne aan deze kaartjes is dat ze lekker klein zijn (8 x 8 cm) en daardoor fijn in de hand liggen.Op de kaartjes staan positieve gedachten. Met welke helpende gedachte kun jij je prettiger voelen, of een beter resultaat halen? Je kunt een kaartje kiezen uit een bepaalde categorie. Of je kunt willekeurig een kaartje trekken. Zo'n kaartje kun je dan in een zelfgekozen tijdspad uitproberen (bijvoorbeeld een week).

Zoals je op de foto kunt zien zijn de helpende gedachten in de 'ik vorm' geschreven. Wat ik mooi vind aan de kaartjes is dat je ze als leerkracht ook op jezelf kunt toepassen!Hoe te gebruiken?

Je zou de kaartjes kunnen gebruiken in een coachingsgesprek met kinderen. Je kunt dan bijvoorbeeld een kaartje meegeven. Doordat het kind het kaartje dan bij zich draagt wordt het gesteund door de positieve gedachten die op het kaartje staat. Dit kan voor een kind heel erg helpend en fijn zijn!

Ik gebruik de kaartjes momenteel bij het online lesgeven. In deze tijd van Corona zitten de kinderen en ook ik thuis. We hebben wel contact, maar dat is op afstand. Ik merk dat sommige kinderen dit als lastig ervaren. Ze missen het contact met hun klasgenootjes en ook met de juf. Hierdoor zijn de kinderen soms lastig te motiveren voor het werk dat ze thuis moeten doen. Daarom heb ik ervoor gekozen om de kinderen iedere week een positieve gedachten te sturen (in de vorm van een foto). Tijdens ons dagelijkse videobel gesprek met de hele klas licht ik het kaartje toe. Ik merk dat mijn leerlingen het fijn vinden steun te hebben aan zo'n kaartje in deze tijden. De kaartjes die ik nu vooral gebruik zijn dus de actie/motivatie kaartjes. Hiermee hoop ik de kinderen de motiveren in het thuiswerken.

Wanneer we weer naar school mogen wil ik de kaartjes op individueel niveau gaan inzetten. In bijvoorbeeld coachingsgesprekken.

Hoe zou jij de kaartjes gebruiken en inzetten? Ik ben benieuwd, laat het mij weten!* Enthousiast geworden en wil je zelf ook gebruik maken van deze kaartjes? Voor €12,95 zijn ze te bestellen op : https://www.uitgeverijpica.nl/titels/onderwijs/helpende-gedachten-pica

Comments


bottom of page