Dit boek van Charlotte Dematons is één van mijn favorieten. Ook in de bovenbouw! Daarom bedacht ik lesideeën bij dit boek. Ook heb ik opdrachtkaartjes bij het boek gemaakt zodat de kinderen zelfstandig aan de slag kunnen. Tip: maak een aantal kopieën van de platen uit het boek, zo kunnen meer kinderen ermee aan de slag. De lesideeën en opdrachtkaartjes zijn te vinden op mijn website (Materiaal > Taal).
Bij het boek is het handig om gebruik te maken van de website (alfabetboek.nl) en de gratis App! Via de website kun je op zwart-wit platen erachter komen welke woorden verstopt zitten op de plaat. Met de app kun je de plaat scannen waarbij de woorden op het beeld verschijnen.
Hoe kun je de opdrachtkaartjes inzetten in de klas?
-Ik heb de opdrachtkaartjes zelf ingezet in het leescircuit, waarbij steeds een klein groepje leerlingen hiermee aan de slag ging. Ik had het boek, een aantal gekopieerde platen en een aantal tablets ter beschikking. Eigenlijk spreken de opdrachtkaartjes voor zich. De leerlingen kiezen er één en kunnen samenwerken of alleen werken.
-Wanneer je wilt focussen op bijvoorbeeld het vergroten van de woordenschat, kun je ervoor kiezen om één opdrachtkaartje centraal te stellen.
-Je kunt er ook voor kiezen om de kaartjes op de weektaak te zetten.
-Soms zet ik het boek ook in als energizer. De klas wordt verdeeld in groepjes van ongeveer 4 leerlingen. Ieder groepje krijgt een plaat van een bepaalde letter (allemaal dezelfde letter!). De leerlingen krijgen 5 minuten de tijd om zo veel mogelijk woorden te zoeken op de plaat met de gekozen beginletter! Het groepje met de meeste woorden wint! Leuk om daarna nog even klassikaal te bespreken welke woorden gevonden zijn met behulp van de website alfabetboek.nl
Heb jij nog meer ideeën hoe je deze kaartjes in kunt zetten? Laat het mij dan weten, dan kan ik ze toevoegen! :)
Veel plezier!
Comments