top of page

Boekrecensie: 'Eh... juf, hoe krijg je eigenlijk kinderen?'Deze vraag zal menig leerkracht hebben gekregen in de week van de Lentekriebels. Dit fijne boek geeft ons wederom een kijkje in de klas van een bevlogen leerkracht. Dit is het tweede boek in korte tijd van Naomi Smits. Ik ontving het boek enkele weken terug van de uitgeverij Pepper Books.


Als eerste wil ik iets kwijt over de fantastische vormgeving van het boek. Het is een hardcover boek, waardoor het lekker in de hand ligt. De mooie glinsterende zilveren letters op de voorkant maken het een prachtig boek.

In het boek neemt juf Naomi je mee in haar klas. Ze vertelt in haar columns over de grappige anekdotes, herkenbare situaties en hilarische uitspraken van haar leerlingen. Hierin is ze eerlijk en kritisch daar waar nodig. Zo komen ook actuele onderwerpen, zoals het lerarentekort, de toenemende werkdruk en de coronacrisis naar voren. Naomi schreef eerder columns voor Trouw en Juf & Meester, samen met nieuwe columns zijn deze gebundeld in dit boek. In het boek komen diverse thema’s naar voren. Zo pleit Naomi voor een Kinderboekenjaar (i.p.v. de welbekende Kinderboekenweek), vindt ze dat een ongezonde traktatie ook af en toe moet kunnen (de juf wil namelijk ook wel eens een zakje chips) en stelt ze de vraag wie de gymtas mee moet nemen in het kader van zelfstandigheid. Stuk voor stuk interessante onderwerpen en vraagstukken die iedere leerkracht zal herkennen.


De herkenbaarheid van de situaties, de grappige anekdotes en de fijne schrijfstijl hebben bij mij voor een glimlach op mijn gezicht gezorgd tijdens het lezen van dit boek. Dit boek benadrukt nog maar eens hoe prachtig het onderwijsvak is. Daarnaast laat Naomi ook de kritische kanten zien en durft ze hier kritische vragen over te stellen. Deze combinatie maakt het erg fijn om te lezen. Na het lezen van elke column dacht ik: Oké… nog ééntje dan. En zo las ik dit boek, net zoals het vorige boek van Naomi, in één zucht uit. Een echte aanrader dus!


Of bestel het boek bij de lokale boekhandel! (‘Eh… juf, hoe krijg je eigenlijk kinderen?’ €17,50)


ความคิดเห็น


bottom of page