top of page

Boekrecensie: 'Juf Naomi klapt uit de school'



‘Een (h)eerlijk onderwijsboek’ luidt de ondertitel van dit boek. Interessant. De voorkant ziet er ook al zo aantrekkelijk uit door de schitterende illustraties van Mieske (mieske.nl). Afgelopen week ontving ik dit prachtige boek van Uitgeverij Pica. Ik moet zeggen.. ik kon niet wachten om te beginnen met lezen. Dus settelde ik mezelf lekker in het zonnetje in de tuin, kopje thee erbij, let’s go!




In dit boek vertelt Naomi Smits het verhaal over haar onderwijscarrière tot nu toe. Voor Trouw schreef ze diverse scherpe en prikkelende onderwijscolumns, met vaak een glimlach als resultaat. Net als in haar columns vind je in dit boek veel humor. Ze neemt je mee in haar onderwijswereld door middel van anekdotes, haar ervaringen en grappige uitspraken van kinderen. Wanneer je dit boek leest, lees je het verhaal van een gepassioneerde leerkracht met een kritische blik op het huidige onderwijs.


Wat ik persoonlijk fijn vind aan dit boek is het ‘experience-based’ karakter. Veel onderwijsboeken zijn ‘evidence-based’ en bevatten veel literatuur en bewijs. Dit boek is gebaseerd op ervaringen en door de luchtige toon leest dat onwijs fijn weg. Eigenlijk kun je niet stoppen met lezen en binnen no-time heb je het uit. Na het boek gelezen te hebben zit je vol met inspiratie, motivatie en stof tot nadenken (tenminste, dat geldt voor mij).


Tijdens het lezen van dit boek heb ik meerdere keren hardop gelachen om diverse uitspraken van kinderen of om grappige ervaringen. Naomi weet op de juiste manier te beschrijven hoe het vak écht is en laat daarbij de positieve kanten zien, maar beschrijft ook kritisch wat er volgens haar beter kan. Zo beantwoordt ze vragen als: ‘Hoe krijgen we meer meesters?’, ‘Hoe verbeter je de pabo?’, ‘Hoe begeleid je beginnende leerkrachten?’ en ‘Hoe ga je om met brutale ouders?’. Belangrijke vragen waar veel (startende) leerkrachten, waaronder ik, mee te maken krijgen. Daarnaast schrijft ze over hoe je ondanks de werkdruk in het onderwijs (die soms door leerkrachten zelf wordt veroorzaakt) toch fris en fruitig blijft. Ook hier weet ik uit eigen ervaring hoe belangrijk dit is.


Het boek geeft ons als leerkracht stof tot nadenken en nieuwe inzichten. Naomi is kritisch op bepaalde zaken in het onderwijs zoals warme- truien-dag, Clownsdag en andere afleidingen van het overdragen van kennis. Het overdragen van kennis is volgens Naomi onze kerntaak! Het is goed om als leerkracht kritisch naar je eigen handelen te kijken en de keuzes die je daarbij maakt. Want uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: een goede leerkracht zijn en goed onderwijs geven. Maar stel daarbij ook prioriteiten en vergeet vooral jezelf niet, want je bent meer dan alleen leerkracht. Het boek zit dan ook boordevol tips, om bijvoorbeeld de werkdruk te verlagen, hoe om te gaan met stagiaires en over professionalisering in het onderwijs. Allemaal praktische lijstjes en direct toepasbaar, ik hou ervan!


Als kers op de taart eindigt dit boek met een bonushoofdstuk: ‘Lees alsof het je laatste dag is’. Waarin het belang van lezen nog eens extra wordt benadrukt. Dit heeft mij gemotiveerd om in mijn klas nog meer aan leesbevordering te doen. Lezen is zo leuk!


Tot slot, vind ik dat dit een boek is dat iedere leerkracht, pabo student, pabo docent en iedere andere onderwijsgek gelezen moet hebben. Een grote aanrader als je het mij vraagt! Ik sluit af met mijn favoriete juf Naomi quote: ‘Alles komt goed, en zo niet dan toch!’


Binnenkort verschijnt bij Pepperbooks ‘Eh… juf, hoe krijg je eigenlijk kinderen?’. In dit boek zijn haar geschreven columns, samen met nieuw materiaal gebundeld!


Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Neem dan eens een kijkje op de site van Pica: https://www.uitgeverijpica.nl/

Of bestel het boek bij de lokale boekhandel! (‘Juf Naomi klapt uit de school’ – een (h)eerlijk onderwijsboek, €16,95)

Comments


bottom of page